fbpx

logo

    Vadnyúl bánáti módon

    Hozzávalók:

    • egy nyúl
    • füstölt szalonna
    • zsemlemorzsa
    • ecet
    • kockacukor
    • disznózsír
    • tejföl
    • vörösbor

     

    Megnyúzom az állatkát, egy tálba rakom, leöntöm hideg vízzel, és kiteszem a kamrába, ott is hagyom másnapig. Akkor előbb leszedegetem a hártyát, azután szalonnával igen alaposan megtűzdelem, tepsibe fektetem, sózom,ráhintek egy marék zsemlemorzsát. A nyúl gerince mentén nyolc szem ecetbe mártott kocka cukrot rakok végig, melléteszek egy darab zsírt,öntök a tepsibe három deci tejfölt, és némi bort is, azután sütőben gyakori locsolás mellettt pirosrs sütöm a nyulat. Krumpligombócot főzök mellé.

    Cserszegi nyúlragu

    Hozzávalók:

    • nyúlhús
    • fehérbors
    • sárgarépa
    • hagyma
    • zöldpetrezselyem
    • babérlevél
    • szegfűszeg
    • bors
    • füstölt szalonna
    • póréhagyma
    • liszt
    • tejföl

    Fél liter cserszegi fűszeresben harminc percig főzök néhány szeletelt sárgarépát, két fej karikázott vöröshagymát, egy csomag petrezselymet, három babérlevelet, három szegfűszeget és néhány szem borsot, kihűtöm és egy kiló feldarabolt nyúlhúsra szűröm. Másnap füstölt szalonnát olvasztok, a zsírján alaposan körbesütöm a pácléből kiemelt, leszárított húst, majd kiszedem. A visszamaradt zsíron aranybarnára pirítok egy nagy szál felkarikázott pórét, aztán visszarakom a húst, és páclevét folyamatosan aláöntögetve puhára párolom. Végezetül egy evőkanál liszttel elkevert két deci tejföllel behabarom a lét.

    Áfonyás-vörösboros vaddisznósült

    Hozzávalók:

    • vaddisznóhús
    • pirospaprika
    • bacon
    • szegfűszeg
    • vadalaplé
    • liszt
    • almalé
    • vörösbor
    • áfonyadzsem
    • bors

     

    A kicsontozott gerincrészt sóval és paprikával bedörzsölöm,bacon szeletekbe göngyölöm, a szeletek végét szegfűszeggel rátűzöm a húsra,amit mérsékelt fokú sütőben másfél óra alatt készre sütök, közben szükség szerint vadalaplét öntögetek hozzá, de csak módjával.Kiveszem a húst , szaftjáról a fölösleges zsírt eltávolítom, azután egy kanál lisztet szórok bele, azzal tíz percig mérsékelt tűz fölött kevergetem, majd lassacskán hozzáadok két deci almalét, egy deci vörösbort és egy deci vadalaplét. Egy-két percnyi foralás után pár evőkanál cukor és tartósítószer nélküli áfonyadzsemet keverek bele, borsozom, és a húsra öntöm. Krumpli krokettel tálalom.

    Tokaji vaddisznótekercs

    Hozzávalók:

    • Vaddisznóhús
    • olaj
    • hagyma
    • zöldpetrezselyem
    • Pecorino Romano vagy
    • Patmigano-Reggiano sajt
    • őrölt bors
    • füstölt sonka
    • tokaji aszu
    • dijoni mustár
    • ketchup

     

    Személyenként egy jó nagy szelet (húsz-huszonkét) deka színhúst veszek ,például combot, laposra kiklopfolom. Közben olajon karikázott hagymát dinsztelek, kiszedem, lecsöpögtetem majd zöldpetrezselyemmel együtt géppel összevágom, a végén pedig frissen reszelt sajtot keverek bele, személyenként úgy öt dekánnyit. A hússzeleteket borsozom, és rájuk kenem a pépet, aztán mindegyikre két-két vékony szelet füstölt sonkát fektetek, ezután feltekerem, megtűzöm ( vagy cérnával körbekötözöm), a visszamaradt olajban körbe sütöm, majd puhára párolom őket. Az elkészült tekercseket kiszedem, a pecsenyéhez személyenként egy evőkanál tokaji aszut, egy kávéskanál mustárt és egy evőkanál ketchupot keverek, és kiforralom.

    Birsalmás szarvasragu

    Hozzávalók:

    • szarvashús
    • füstölt szalonna
    • hagyma
    • sárgarépa
    • zeller
    • pirospaprika
    • vörösbor
    • birsalma

     

    Füstölt szalonnából kiolvasztott zsíron kockázott vöröshagymát dinsztelek,karikázott sárgarépát és zellert teszek hozzá, azzal tovább párolom, majd meghintem pirospaprikával, és beleteszem a nagyobb kockára vágott szarvashúst ( ha lehetséges szegyet és nyakat). Vörösbort öntök rá, fél óra múlva szeletelt bírsalmát teszek bele, és puhára főzöm. Levét szükség esetén húslevessel pótolom.

    © 2025 ILLÉS és ILLÉS Kft. All Rights Reserved.