fbpx

logo

    Őzgerinc whiskymártásban, gesztenyegaluskával

    Hozzávalók:

    • őzgerinc
    • demi-glace
    • bors
    • liszt
    • olivaolaj
    • fokhagyma
    • whisky
    • vaj

    A körítéshez:

    • gesztenye
    • liszt
    • vaj
    • marhahúsleves (csontleves, alaplé)
    • fehérbor

     

    Kész demi-glace kel hozzá, ezt tehát jó előre elkészítem.Az őzgerincből ujjnyi vastag szeleteket vágok, borsozom, sózom, lisztbe forgatom, kevés olajon kisütöm őket. A visszamaradt olajhoz finomra vágott fokhagymát,gorombára tört zöld és piros borsot adok, leveszem a tűzről és fél-egy deci whiskyt,két deci demi-glace mártást és háromevőkanál vajat teszek bele, és tálaláskor a húsra öntöm. A gesztenyegaluskákhoz a gesztenyét puhára főzöm, szitán áttöröm, lisztet,vajat, húslevest és bort adok hozzá, majd kis lángon nagyon sűrűre főzöm. A végén kanállal kiszaggatva adom a hus mellé.

    Vadliba Lady Rowena módra

    Hozzávalók:

    • vadliba
    • alma
    • hagyma
    • bacon
    • sárgarépa
    • zeller
    • babérlevél
    • zöldpetrezselyem
    • kakukkfű
    • tyúkhúsleves (szárnyasalaplé)
    • vörösbor
    • kukoricakeményítő

     

    A megtisztított vadlibát egy éjszakán át sós vízben áztatom. Lecsöpögtetem, leszárítom, hasába rakok két-két negyed almát és vöröshagymát, tepsibe teszem vékony con szalonnát terítek a mellére, majd annyi időre rakom a sütőbe amíg, a bacon szallonnák szép ropogóssá válnak.Ekkor leveszem a bacont, a tepsibe egy négybe vágott vöröshagymát, egy feldarabolt sárgarépát, néhány darabka zellert, egy babérlevelet, két-három száll zöldpetrezselymet, fél kiskanál kakukkfüvet teszek,ráöntök fél liter tyúkhúslevest és egy negyed liter vörösbort. addig sütöm, amig a hús szinte már elválik a csontoktól. A leszűrt szaftott vízben elkevert egy evőkanál kukoricakeményítővel sűrítem be, és csészébe adom a liba mellé.

    Kentucky vadkacsamell

    Hozzávalók:

    • vadkacsamellek
    • bors
    • bourbom
    • barna cukor
    • fokhagyma
    • tejszín

     

    Megfelelő mennyiségű lebőrözött, kicsontozott vadkacsamellet sóval és frissen őrölt borssal meghintve szobahőmérskleten egy óráig állni hagyok, aztán nagy serpenyőbe oldalanként három-háromperc alatt (illetve ahogy a hús mérete kivánja) megsütöm, és két kupica bourbonnal (például nyolc éves Kentucky Supreme) flambírozom.Kiszedem és állni hagyom, szaftjában közben egy evőkanál barna cukrot, két gerezd elkapart fokhagymát és két deci tejfölt öntök. Kicsit beforralom, közben fakanállal felkapargatom a serpenyő aljához sült részeket. Átlósan vékonyra szeletelem a húst, a szafthoz még két kupica bourbont öntök, de ezt már nem lobbantom lángra, hanem a szaftot a húsra öntve tálalom.

    Tűzdelt vadliba közönségesen

    Hozzávalók:

    • fiatal liba
    • szalonna
    • fehérbors
    • bors
    • babérlevél
    • leveszödség

     

    A fiatal libát sűrűn megtüzdelem, sózom, tepsibe teszem, aláöntök két deci savanyú fehérbort, mellérakok néhány szem borsot, egy babérlevelet ée némi felszeletelt leveszöldséget.Először fólia alatt, aztán anélkül, szorgalmasan locsolgatva, pirosra sütöm. Levét átszűrve adom mellé.

    Vadkacsamell feketeribizlivel

    Hozzávalók:

    • vadkacsmellek
    • bors
    • alma
    • barna cukor
    • citrom
    • aszalt feketeribizli (aszalt cseresznye aszaltszilva kaliforniai mazsola)
    • őrölt fahéj
    • koriander
    • erős pirospaprika (cayenne bors)
    • vaj
    • olivaolaj

     

    Gyors, egyszerű, de jó. aszalt feketeribizli kell hozzá, esetleg aszalt cseresznye, végső esetben megteszi a fekete kaliforniai mazsola is, egyszer ki lehet próbálni aszaltszilvával. Először a mártást készítem el, meghámozok, kimagozok és vékonyra szeletelek két almát, labosba teszem két deci vízzel, egy evőkanál barnacukorral és ugyanannyi citromlével.
    Felforralom és tíz percig főzöm, illetve míg az alma meg nem puhul.Akkor beleteszem a feketeribizlit, és további öt percig főzöm együtt. Leveszem a tűzről,késhegynyi fahéjat, meg kevesebb őrölt koriandert, jó sok erős pirospaprikát (cayanne borsot) és két evőkanál vajat keverek bele.Azonnal tálalom ahogy elolvad avaj- a húst épp ekkorra kell elkészíteni. Utóbbi annyiból áll, hogy a lebőrözött, kicsontozott, sóval-borssal meghintett fél melleket olivaolajon öt perc alatt angolosra sütöm.

    © 2025 ILLÉS és ILLÉS Kft. All Rights Reserved.