fbpx

logo

    Vadkacsamell ropogós szezámmagos köntösben

    Hozzávalók:

    • vadkacsamellek
    • feketebors
    • zöldbors
    • rózsabors
    • szegfűbors
    • szecsuáni bors
    • szezámmag
    • magos dijoni mustár
    • földimogyoró olaj

     

    Mozsárban feketeborsot, zöldborsot, rózsaborsot, szegfűborsot és szecsuani borsot török gorombára, ebből egy evőkanálnyit összekeverek fél kiskanál sóval meg két deci szezámmaggal. A lebőrözött-kcsontozott melleket először egészmagos (szemcsés) dijoni mustárba, utána ebbe a keverékbe forgatom, és földimogyoró-olajon ropogósra sütöm; a szezámmag aranybarna színt fog kapni.Salátaágyon tálalom.

    Flambírozott fűrjek madeirábaan

    Hozzávalók:

    • fürjek
    • rizs
    • madeira
    • szegfűszeg
    • őrölt gyömbér
    • narancs
    • vaj
    • fenyőmag (mandula)
    • konyak

     

    A madárkákat ez esetben rizzsel töltöm, madeirás-narancsos szaftban párolom, majd konyakkal flambírozom. mindennekelőtt megfőzöm a rizst, úgy lehet számolni hogy fűrjenként két-két csapott evőkanálnyi rizsre lesz szükség.Lábosba öntök (nyolc fürjhöz, azaz négy személyre számítva) négy deci madeirát,beleszórok nyolc csapott evőkanálnyi mazsolát,beleteszek három szegfűszeget, felforralom, öt percig főzöm. Akkor leszűröm, kidobom a szegfűszeget, a mazsolát pedig a főtt rizshez adom, a madeirát félreteszem. a rizshez adok még fél kiskanál gyömbért, egy kevés reszelt narancshéjat, egy kanál olvasztott vajat és öt-tíz deka apróra vágott fenyőmagot (esetleg mandulát), jól összekeverem, a madarakba töltöm. tepsibe rakom a jószágokat, leöntöm őket olvasztott vajjal, és negyven-negyvenöt pperc alatt a sütőben készre sütöm. A félretett madeirát elkeverem olvasztott vajjal meg egy narancs kicsavart levével, és sütés közben ezzel locsolgatom amadarakat.
    Ha kész, átrakom őket egy tűzálló tálra (ez nem kötelező csak a csin miatt történik) rájuk öntöm a szaftot, jól összemelegítem az egésszet, és az asztalnál egy merőkanálnyi (nagyjából négy kupica) konyakkal flambírozom.

    Fogoly kocsonyában

    Hozzávalók:

    • fogoly
    • szárnyasalaplé
    • zselatin

    Ehhez kell minimumhárom fogoly de inkább több.
    Megtűzdelem megsütöm és teljesen kihűtöm őket, aztán a mellhúst leválasztom a csontról és fölszeletelem. ( A többit is leszedem a csontról,ledarálom, elkeverem sűrű besamellel, némi madeirával fűszeszerezem, és pirítossal tálalom) A csontokat szárnyasalaplével kifőzöm, a levet finom szűrőn vagy konyharuhán,átszűröm, és zselatin hozzáadásával kocsonyát készítek belőle.A megfőtt kocsonyát őzgerinc formában töltöm, és tetszetősen beledermesztem a felszeletelt fogolyhúst, amit vajon párolt szeletelt erdei gombával rétegezek.

    Fürj pezsgős málnaszósszal

    Hozzávalók:

    • fürjek
    • bors
    • extraszűz olívaolaj
    • málna
    • pezsgő
    • kukoricakeményítő
    • friss rozmaring

    Veszek személyenként két fürjet, sózom borsot őrlök rá. Fogok egy olyan serpenyőt amit a sütőbe is be tudok tenni, olivaolajat forrósítok benne, megbarnítom rajta a madarakat, aztán a hátukra fektetem őket, mellüket leterítem baconszelettel.A serpenyőt az előmelegített kétszázhúsz fokos sütőbe rakom, a teljes sütés idő negyven perc lesz. az első negyedóra elteltével a hőmérsékletet száznyolcvan fokra csökkentem. Közben géppel lepürésítek (két személyre számítva) negyed kiló málnát, belekeverek negyed liter pezsgőt, sózom, borsozom. Amikor a második negyedóra is letelt, a serpenyőbe öntöm a málnapürét, majd az állatkákat további tíz percig sütöm. Ennek elteltével kiragadom őket a serpenyőből, a szaftot pedig egy kis lábosba öntöm át.Két kiskanál , elkeverek egy kevés hideg vízzel,a szafthoz adom, két percig együtt főzöm, hogy besűrűsödjön.Nagy fehértányérok aljára kanalazom a mártást, rárakok két-két fürjet, zöld rozmaringágat teszek melléjük. Nem egy túlbonyolított étel, de hatásos, és elég profi benyomást tud kelteni.

    Fogoly citrommal

    Hozzávalók:

    • fogoly
    • disznózsír
    • bors
    • majoránna
    • citrom
    • cukor

    A foglyot megtűzdelem, tepsibe rakom, leöntöm forró zsírral, és berakom a sütőbe. Amikor már barnulni kezd, sózom, borsozom, majornnázom,citromszeleteket teszek rá,alá pedig kis vizt öntök, és puhára sütöm. Ha kész, a levéhez kevés cukrot adok.

    © 2025 ILLÉS és ILLÉS Kft. All Rights Reserved.